OASblog

OASblog

Om bloggen

Her kan du skrive om dine oplevelser, iagttagelser eller andet om foreningen og fuglelivet.

Du er velkommen som gæst. Send dit navn og email til per@berthing.dk, så bliver du oprettet.

Til OAS-hjemmeside

Formiddagstur til Gråsten Søerne 8. nov. 18.

TureOprettet af Per Berthing 11 nov, 2018 12:27

”Debriefing” af OAS/DOF tur til Gråstensøerne den 8.11.2018

En par sælsomme – dansende - taffelænder

En velbesøgt tur rundt om slotssøen ved Gråsten slot forleden blev – traditionen tro - evalueret på passende vis ved turens afslutning. Alle deltagere var tilfredse, de forventelige arter var truffet undervejs, inklusive isfuglen, og sågar en overflyvende trane. Og alt var klar til dokumentation i DOFbasen.

En enkelt oplevelse i den allersidste del af turen gav dog anledning til spekulationer om et par taffelænders adfærd på Store dam.

Prebens video viser, hvad vi studsede over …..


Ingen af os havde tidligere lagt mærke til noget lignende. Først så vi en hun taffeland, som udførte rytmiske dansebevægelser – og dykkede. Herefter en han – med samme adfærd. Fra fuglebøgerne vidste vi ”at dykænder kan udvise svømmeandsadfærd med snadring på lavt vand og ”halvdykning” med gumpen i vejret” – men der var intet anført om en sådan ”dansende” fødesøgning.

Efterfølgende er der søgt på nettet – og på hjemmesiden www.hbw.com/ibc

- kan man på en video træffe en Troldand (Aythya ferina), der udviser præcis samme adfærd. Titlen er ”Common Pochard (Aythya ferina) – a male bird paddling with his flippers in order to get food to the surface”.

Så – altså en parallel til den kendte fødesøgningsadfærd hos måger, der tramper/danser ormene op.

Ovennævnte hjemmeside – The Internet Bird Collection (IBC) - indeholder i øvrigt mange gode fotos, videoer og sonogrammer.

Lars Peter Hansen.  • Kommentarer(0)//blog.oasweb.dk/#post32